Bu tür diyet yöntemleri insanların kilo vermesine yardımcı olmamakta; aksine metabolizma açısından bozukluklara yol açarak kilo alımını kolaylaştırmaktadır. İşte, başta metabolizma olmak üzere vücutta deformasyonlara yol açan sorunlardan biri de egzersiz yapılmadan yapılan diyet yöntemidir.
Diyetler Egzersiz Yapılmadan Yapılırsa Ne Olur?
Egzersiz yapılmadan yapılan diyet aşağıda listelenen deformasyonlara neden olur:- Salt diyetle kilo verilse bile diyet bırakıldığı andan itibaren vücut her yediği şeyi kiloya dönüştürür. Bunun nedeni; egzersiz yapılmadan yapılan bir diyetin metabolizmayı yavaşlatmasıdır. Eğer diyet egzersizle desteklenirse, metabolizma hızlanır ve kilo alımına karşı bir bağışıklık kazanmış olur.
- Tek başına diyet yapımı iştahı kısmaz; aksine çok fazla acıktırır. Bunun nedeni; vücutta yer alan insülin direncinin yüksek olmasıdır. Eğer diyet, egzersiz ile desteklenirse insülin direnci düşeceğinden acıkma durumları sık sık meydana gelmez.
- Egzersizle yapılmayan bir diyet iyi seviyede bir kilo kaybını meydana getirmediğinden dolayı mutluluk hormonlarını azaltır ve stresi üst seviyeye çıkarır. Egzersizle yapılan diyet kilo vermeyi kolaylaştırdığından mutluluk hormonunun artmasına yardımcı olur.
- Diyetin tek başına yapılması kilodan ziyade kas kaybının oluşmasına neden olur. Kas kaybı vücutta kemikli bir görünüme neden olur. Egzersiz ve diyetin bir arada yürütülmesi ise vücutta kas oluşumunu desteklediği gibi kilo vermeyi de kolaylaştırır.
Egzersiz Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?
Egzersiz yapılırken diyetle alakalı aşağıdaki noktalara dikkat edilmelidir.,Doğru Diyet Seçimi
Öncelikle diyete girecek kişi kendini sorgulamalıdır. Kilo vermek, fit olmak, kaslı olmak vb. şekillerde ihtiyacına uygun bir tercih yapmalıdır. Çünkü yapılan egzersiz, yapılan diyete uygun bir nitelik göstermelidir. Örneğin; kaslı olmak isteyen birinin yüksek miktarda protein alma ihtiyacı varken, kilo vermek isteyen birinin normal miktarda protein alması gereklidir. Bu örnekten yola çıkılarak ihtiyaca uygun bir diyet listesi kullanılmalıdır.Egzersizin Yapıldığı Vakit
Yapılan bir araştırmaya göre, güneş ışınlarının var olduğu vakitlerde metabolizmanın daha hızlı çalıştığı ispatlanmıştır. Bundan hareketle egzersizlerin öğle vakitlerine yakın ya da öğle vaktinden hemen sonraki vakitlerde yapılması daha uygundur.Egzersiz Öncesi ve Sonrası Besinlerin Tüketimi
- Egzersizin aç karna yapılması önerilmez. Çünkü aç karına yapılan bir egzersiz, vücut harcayacak bir enerji bulamadığından bu enerjiyi kaslardan karşılar. Egzersiz öncesi minimum bir adet yeşil elma tüketilmeli ve yarım saat sonra egzersiz yapılmalıdır.
- Egzersizin tok karna yapılabilmesi için yemekten bir ya da iki saat sonrasının beklenmesi gereklidir. Yemekten hemen sonra yapılan egzersiz mide bulantılarına ya da midede asit oluşumuna neden olabilir. Ayrıca bu şekilde yapılan bir egzersiz kilo vermek için etkili bir egzersiz olmaz.
- Egzersiz sonrası gıda tüketimi egzersizden bir ya da iki saat sonra yapılmalıdır. Çünkü bir ya da iki saatlik bekleme süreci, vücudun dinlenme ve gevşeme sürecidir.
- Egzersiz öncesinde diyet listesine uygun lifli besinler tüketilmelidir. Lifli besinler, egzersiz öncesinde yüksek miktarda enerji vermektedir. Lifli besinlerden bazıları aşağıda listelenmiştir.
- Haşlanmış ya da fırınlanmış patates
- Yeşil ya da kırmızı mercimek çorbası
- Bezelye
- Muz
- Kuru fasulye
- Soya Fasulyesi
- Elma
- Kayısı
- Portakal
- Greyfurt
- Haşlanmış tuzsuz mısır
- Fırınlanmış soğan
- Çavdar-tam tahıllı-kepek ekmek çeşitleri (beyaz ekmek hariç)
- Haşlanmış ya da yağsız kızartılmış yumurta
- Haşlanmış, fırınlanmış, ızgara ya da yağsız kızartılmış tavuk göğüs eti
- Balık ürünleri
- Fırınlanmış ya da haşlanmış tatlı patates
Egzersiz Öncesi ve Sonrası Su Tüketimi
Egzersizden bir ya da iki saat önce en az 1 litre su tüketilmelidir. Çünkü egzersiz esnasında vücutta su ve tuz kaybı meydana gelir. Egzersiz esnasında da ihtiyaç duyulursa küçük yudumlarla su tüketilebilir.Yazacaklarımız bu kadar. Sağlıklı günler diliyoruz.